Impressie van Thema-avond; Klimaatsimulatie-spel

gepubliceerd
23 februari 2025, 17:17

Impressie van Thema-avond; Klimaatsimulatie-spel 

Wat is dat, een klimaatspel onder leiding van Klimaatburgemeester Marcel van der Kuil?

Op vrijdagavond 21 februari was het zover: we gingen naar het Middenhuis om “het klimaatspel” te spelen. En er werd gelukkig niet gesproken over wat een ‘exajoule’ is, en wat een ‘gigaton CO2 equivalent’...
Het werd ons voorzichtig en duidelijk verteld door de Zutphense klimaatburgemeester, die van beroep dataspecialist is en zich bezig houdt met het verzamelen en interpreteren van getallen.
Het raadplegen van Buitenradar en Funda (en andere veel gebruikte websites) levert aan de achterkant heel veel gebruikers-informatie op voor partijen die rekening houden met de ontwikkeling van het klimaat gedurende de komende 50 jaar. Als het weer verandert zien data-analisten ook het zoekgedrag van mensen naar huizen om in te wonen (te kopen, en dus om hypotheken te nemen) veranderen. Willen de mensen nog wonen op de plek waar nu huizen worden gebouwd? Wat zijn die huizen en gronden over 50 jaar nog waard?
Om te voorkomen dat Nederland onbewoonbaar wordt, of bijvoorbeeld Alexandrië in Egypte, is het misschien wel heel erg nodig om de stijging van de temperaturen drastisch af te remmen.
En hoe doe jij dat, hoe doe ik dat, hoe doen wij dat, en hoe moet de politiek dat doen – zonder dat kiezers zichzelf steeds weer de das om doen.
Het MIT in de VS heeft een simulatiespel ontwikkeld dat via internet kan worden gespeeld en dat iedere maand ook weer wordt voorzien van de meest actuele data die verzameld is. Door dat spel te spelen zie je pas hoe complex onze samenleving werkt.

De deelnemers werden in 4 spelersgroepen verdeeld, van 3-4 deelnemers per tafel, en met een laptop, om voor hun eigen belangengroep de gewenste of beoogde maatregelen voor te stellen. De temperatuur zover mogelijk naar beneden brengen, zouden we dat in ons spelletje van vanavond kunnen bereiken? Zouden we samenwerken of elkaar tegenwerken? Welke belangen zouden zwaarder wegen, of welke maatregelen moesten eerst genomen worden? Want zonder maatregelen zal de temperatuurstijging in 2100 ca. 3,3 °C bedragen. Kunnen we dit naar beneden ombuigen?
Het leek mij als deelnemer erg moeilijk en ik begreep er in het begin erg weinig van. Toch begon het tijdens het spel steeds duidelijker te worden. We speelden met en tegen elkaar: de boeren, de industrie, de transport- en energiesector. Iedere tak met andere belangen, maar met een groter gezamenlijk belang, namelijk de temperatuurstijging naar beneden bijstellen.
We moesten ons per groep inleven – en onze maatschappelijke rol verdedigen. Er zoveel mogelijk uithalen voor onszelf, maar rekening houden met de belangen van anderen en de gemeenschap.
En na drie rondes hadden we toch het gevoel dat we samen een resultaat hadden geboekt. Het spel werd eigenlijk steeds boeiender, naarmate de klok al 21.30 uur had bereikt. Het leek wel een race tegen de klok....
Je kunt het spel steeds weer opnieuw starten, en andere uitgangspunten innemen, of bepaalde maatregelen eerder of later instellen om meer effect te hebben.
Mensen die van computerspelletjes houden kunnen zich helemaal uitleven; ja, kan het ook in je eentje spelen, en proberen jezelf in het volgende scenario te overtreffen.

(Gerrit, Groene Marke - Middenhuis)

Hebben we een idee wat dat in 2100 zou betekenen voor Alexandrië in Egypte of voor Nederland?

 

Goed om het EN-Roads Klimaatsimulatie-spel van Climate Interactive weer eens te spelen, zeker als dat op zo’n toepasselijk plek als het Middenhuis - De Groene Marke in de wijk Leesten Zutphen is.
Na een introductie / warming-up kwam het spel al snel goed op gang, waarbij we ook diverse keren wat uitstapjes konden maken naar onderwerpen uit de actualiteit, zoals ‘Peak oil’.
We kwamen uiteindelijk door goede samenwerking tussen de 4 tafel-teams #Transport #Energie #Boeren #Bedrijfsleven-Overig na 3 rondes met 1.8 graad akelig dichtbij het ‘Parijs akkoord’. Als spelleider en Klimaatburgemeester van Gemeente Zutphen was ik weer trots op deze groep en tevreden om te zien dat het spel weer zoveel losmaakte.
Iedereen kan het, vindt het leuk om te doen en lijkt er wat aan te hebben.

(Klimaatburgemeester, Marcel van der Kuil)

(Wilco)